Gräddostfyllda viltbiffar med rostade rotfrukter

En rätt som passar särskilt bra på hösten då det är säsong för våra svenska rotfrukter och viltkött. De saftiga biffarna som döljer krämig ost, gör sig bra tillsammans med smakrika rotfrukter och sky.

Kock: Emma Erlandsson

Ingredienser

4 portioner
Rostade rotfrukter
1 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, palsternacka, morot, kålrot, jordärtskocka)
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1½ tsk flingsalt

Biffar
1 liten gul lök
1 tsk smör
100 g Boxholms Gräddost
8 torkade enbär
300 g viltfärs
200 g fläskfärs
½ dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 msk dijonsenap
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Sky
3 dl vatten
1 tsk timjan
1 lagerblad
5 hela torkade enbär
5 vitpepparkorn
1½ msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
1 msk maizena majstärkelse

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i avlånga, grova bitar. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper och blanda dem med olja, timjan och salt. Baka rotfrukterna mitt i ugnen i 35 minuter. Finhacka löken och fräs den i smöret så att den blir mjuk. Låt löken kallna. Skär osten i bitar som är cirka 1x2 cm. Krossa enbären i en mortel. Blanda alla ingredienser till biffarna utom osten. Platta ut färsen till runda biffar och placera en bit ost på varje biff. Vik upp färsen runt osten och forma till rejäla biffar. Stek dem i smör så att de får fin färg runt om. Lägg dem i en ugnsfast form och låt dem gå med rotfrukterna de sista 10 minuterna i ugnen. Häll vattnet till skyn i stekpannan. Tillsätt kryddor och fond och låt det puttra några minuter. Sila ner skyn i en kastrull och red av den med maizena utrört i lite kallt vatten. Servera biffarna med rotfrukterna och skyn.