Boxholms Vitlökspapardelle

Med jordärtskocka från Lövingsborg, kumminfläsk från Smultronboda, bladspenat och rostade pinjefrön

Kock: Hagdahls Kök

Ingredienser

10 personer
Ingredienser
1,5 kg färsk papardellepasta – förkokad ca 4 min (aldente)
1 kg kumminfläsk – tärnat och förstekt
100 g pinjefrön - rostade
500 g jordärtskocka, skalad
3 st schalottenlök – skalad, finhackad
2 st vitlök – skalad, finhackad
7 dl mjölk 3%
2 dl hönsbuljong el. grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 kvist timjan – repad
300 g Boxholms Vitlöksost, riven

Ta valfria grönsker, tex:
150 g harricot vert – snoppade, förvällda i lättsaltat vatten
150 g sockerärtor – förvällda i lättsaltat vatten
2 st rödlökar – skalade, skivade
150 g minibladspenat – sköljd

Gör så här

JORDÄRTSKOCKSSÅS
Fräs jordärtskocka, lök och vitlök i olivolja i 5 minuter. Strö över en nypa socker. Rör om.
Tillsätt hönsbuljong, vitt vin och mjölk. Låt koka på svag värme till jordärtskockorna mjuknat.
Mixa såsen i mixer till den blir slät. Häll i 100 g av osten. Vänd ner pasta, fläsk, pinjefrön samt alla grönsaker. Vänd om.
Lägg upp på djup tallrik, strö lite ost över pastan (ca 100 g) och garnera till sist med ett Boxholms vitlökskrisp.