Krokett med tellicherrypeppar

Dem här krispiga bollarna kan serveras som tilltugg innan middagen, som förrätt tillsammans med en sallad eller som tillbehör till en god köttbit. Jag använder panko till paneringen, som finns i välsorterade butiker men det går även bra med vanligt ströbröd.

Kock: Emma Erlandsson

Ingredienser

375 g skalad mandelpotatis
½ dl grädde
½ dl mjölk
20 g smör
1 äggula
250 g riven Boxholms Tellicherry Peppar

Panering
1 dl vetemjöl
2 dl äggvita
2 dl panko eller ströbröd
5 dl rapsolja

Gör så här

Koka potatisen mjuk och låt den ånga av.
Pressa potatisen i potatispress eller mosa den.
Koka upp grädde, mjölk och smör och blanda med potatisen.
Rör ner äggulan och osten.
Smaka av med salt och peppar och låt smeten svalna.
Rulla bollar av smeten.

Panering
Rulla bollarna först i mjöl sedan i äggvita och slutligen i panko.
Hetta upp oljan i en gryta till 180 °C och fritera bollarna några i taget tills de har fin färg.
De är allra godast nyfriterade så om man vill förbereda så förvarar man dem i kylen fram till servering och friterar dem då.
Det går även bra att frysa dem och ta fram så många som man behöver.
Ha alltid ett lock tillhands om du friterar i gryta och tänk på att oljan är mycket varm!