Het gryta med chiliostkräm

Långkok är perfekt när man har lite mer tid på sig. Den här grytan sköter sig själv när du har fått på den på spisen. Det går också bra att förbereda den dagen innan den ska serveras.

Kock: Emma Erlandsson

Ingredienser

Gryta 

1 kg högrev

1 röd chilifrukt

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 flaska porter (33 cl)

250 g gul steklök

1 paket bacon

1 burk stora vita bönor

Chiliostkräm

150 g Boxholms Chiliost

200 g kesella

Gör så här

Finhacka gul lök, vitlök och chili.
Skär högreven i stora bitar och bryn den.
Tillsätt löken och chilin och låt det fräsa med.
Strö över kryddorna och tomatpurén och rör om.
Häll i portern och låt grytan småkoka i 2 timmar tills köttet är mört.
Strimla baconet och skala steklöken. Stek baconet knaprigt, lägg i löken och låt den fräsa med.
Avsluta grytan med bacon, lök och vita bönor.
Riv Boxholms Chiliost och blanda den med färskost.
Servera grytan med krämen och ett gott bröd.