Gnocchi med brynt blomkål, varmrökt fläsk och Boxholms Havssalt och örter

Gnocchi är en typ av potatispasta som lagas flitigt i de italienska hushållen. Här serverar jag den med brynt blomkål, varmrökt fläsk och generöst med hyvlad ost.

Kock: Emma Erlandsson

Ingredienser

Gnocchi

600 g mandelpotatis

150 g vetemjöl

2 äggulor

1 tsk salt

Syrad lök

Persiljevinägrett

1 kruka persilja

1 dl olivolja

½ tsk salt

1 tsk citronsaft

Persiljevinägrett

1 kruka persilja

1 dl olivolja

½ tsk salt

1 tsk citronsaft

1 blomkålshuvud (cirka 600 g)

400 g varmrökt sidfläsk

150 Boxholms Havssalt & Örter

Gör så här

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Låt den ånga av ordentligt och pressa den genom potatispress.
Blanda potatis, vetemjöl, äggula och salt till en deg. Dela degen i fyra delar och rulla ut den till centimetertjocka längder på lätt mjölad arbetsbänk.
Skär dem sedan i centimemeterbreda bitar med hjälp av en degskrapa. Koka dem sedan i rikligt med vatten tills de flyter upp.
Lyft dem försiktigt med en hålslev.
Droppa lite olja över den färdigkokta gnocchin så att de inte kladdar ihop.
Skala och halvera steklöken. Koka upp vinäger och honung och häll i löken. Låt löken svalna i lagen.
Plocka persiljan och mixa den med oljan, smaka upp oljan med salt och citronsaft.
Strimla sidfläsket och plocka ner blomkålen i stora buketter. Stek fläsket knaprigt, lyft det ur stekpannan och stek blomkålen i fettet från fläsket.
Stek gnocchin gyllenbrun i smör, krydda med salt och peppar.
Riv Boxholms Havssalt & Örter och blanda den med gnocchin.
Servera gnocchin i djupa tallrikar med brynt, blomkål, fläsk och lök.
Ringla över vinägretten och hyvla över lite mer ost.