Borgmästarens sallad med bacon, päron och valnötter

En sallad som piggar upp med sitt goda och färgglada innehåll. Tillsammans med ett gott bröd blir det en komplett måltid. I matbutikerna finns det numera påsar med plocksallad som man kan använda om man vill.

Kock: Emma Erlandsson



Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Skär bort kanterna på brödskivorna och skär dem i små tärningar. Lägg brödtärningarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö över salt. Rosta dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, cirka 10 min. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Skölj salladen. Kärna ur och tärna paprikorna. Skär gurkan i halvmånar och strimla rödlöken. Kärna ur och klyfta päronen. Tärna osten och grovhacka valnötterna. Blanda samman alla ingredienserna till salladen utom krutongerna. Häll på dressingen och blanda väl. Toppa salladen med krutongerna och servera den tillsammans med ett gott bröd.

Ingredienser

4 portioner
Krutonger
2 skivor formfranska
1 tsk olivolja
½ tsk flingsalt

Dressing
3 msk rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
½ krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Sallad
1 paket tärnat bacon (140 g)
200 g blandad sallad
1 röd paprika
1 gul paprika
½ gurka
1 rödlök
2 fasta päron (cirka 200 g)
200 g Boxholms Borgmästarost
100 g valnötter